diumenge, 21 d’agost del 2016

ZAINDU


 
El quartet de pop-rock de Gata de Gorgos (la Marina Alta) Tremp, dos anys després d’haver publicat el seu primer treball discogràfic, Jocs de miratge (Mésdemil, 2013), on apareixia aquella deliciosa balada pop Laila, torna a la càrrega amb la publicació d’un nou llarga durada, Zaindu (Mésdemil, 2016).
Zaindu és un recull d’onze cançons que es mouen sonorament entre els paràmetres del grunge, l’indie i el pop-rock, en aquesta ocasió el so resultant els acosta a les illes britàniques.
La lletra i la música de deu de les onze cançons han estat a càrrec del cantant i guitarra Paco Sirerol, un home amb una gran capacitat per a crear artefactes literaris capaços de suggerir sentiments i emocions. Sirerol domina els ressorts del llenguatge i és capaç de crear metàfores i imatges d’un gran valor literari, i com a mostra la següent: «En la nostra mirada naufraga el vaixell que portava l’esperança».


La cançó que resta està basada en els poemes del llibre Poeta morta, de l’escriptora Patricia Heras. Els arranjaments han estat un treball en equip de tota la banda. El disc s’ha enregistrat a Atomic Studio, produït per Mark Dasousa, i ha comptat amb la col·laboració especial d’Arnau Castell, membre de les bandes Cleptòmans de bancal i Physis, tot aportant energia a les guitarres de dues cançons: Tripijocs i la balada elèctrica i contundent En els dits del temps. Mentre que Remei Giner, vocalista de Skalissai, canta en la magnífica balada plena d’interrogants Per tornar a nàixer.
Zaindu és una paraula de la llengua basca que significa aproximadament cuidar, vigilar, custodiar, salvaguardar.
Salvaguardar l’amor, l’amistat, la vida de les anades i vingudes de les onades ferotges de la mar del temps que pretén erosionar-los, destruir-los.


Musicalment, la banda ha millorat, ha crescut i ha madurat respecte al seu anterior treball, amb unes cançons que van del pop-rock amb ecos de la new wave, com ara en el tema que dóna títol al disc, Zaindu, o en Poeta morta, a moments carregats d’electricitat i energia, sense oblidar els més tendres o altres que s’acosten a la psicodèlia com ara en Tripijocs.

Tremp, amb aquest nou treball, es posa a l’altura de bandes com Arthur Caravan, L’home brut, El trineu tanoka o Senior i el cor brutal, amb unes cançons sòlides, un so per moments cru i amb unes lletres que personalment recomane llegir-les amb deteniment, ja que funcionen molt bé per si mateixes. En la cançó tradicional improvisada diuen que el cantant salva un mal vers, en Zaindu el poema és un valor afegit a un bon i interessant treball musical.