dimecres, 17 de febrer del 2010

ROIG I CIVERA


Antoni Roig i Civera (Rafelbunyol 1844-1898) és un escriptor valencià a qui, fins la primera dècada del segle xxi amb la publicació de diverses aproximacions a la seua obra a càrrec de Gabriel García Frasquet (2000), Francesc Llopis (2001), Vicent Penya (2004) i Òscar Pérez (2007), no se li ha prestat l’atenció que es mereixia, potser perquè se l’ha considerat un simple epígon d’Eduard Escalante, el sainetista per excel·lència que va marcar l’esdevindre del gènere teatral des de la Renaixença fins la renovació del teatre valencià iniciada a partir de la segona meitat del segle xx. Aquests nous estudis han posat al descobert una trajectòria literària més rica i més interessant del que en un primer moment se’n preveia, i així ho constaten dues de les darreres aportacions a l’estudi de l’obra de Roig i Civera editades en el seu poble per Llibres de l’Aljamia: El tresor dels Germanells, obra estrenada al Teatre Circ de Colom el 1884, l’edició i l’estudi introductori de la qual ha estat a càrrec de Vicent Penya, i Romeu! (drama històric del segle xix), amb estudi i edició a càrrec d’Òscar Pérez Silvestre, en els dos llibres, d’una manera raonada i respectuosa amb el text original, s’ha modernitzat l’ortografia.
Roig i Civera, autor d’un gran nombre de peces còmiques bilingües, segons afirma Òscar Pérez, és un dels pocs dramaturgs valencians de la Renaixença que es planteja la renovació de l’escena valenciana, enriquint els temes i el tractament del teatre, i ho fa a través de tres obres, les dues ja esmentades i El tonto del panerot.
Aquestes dues publicacions aporten a més dades biobibliogràfiques sobre l’autor, algunes de les quals restaven fins ara disperses. També posen en el lloc que li correspon l’escriptor, l’activista cultural i valencianista que fou Roig i Civera, tot reconeixent el seu treball i les seues aportacions en tots tres camps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada