diumenge, 11 de gener del 2009

PARLARÉ

El veterà escriptor de Castelló Joan Andrés Sorribes, en cloure la trilogia que va iniciar l’any 1998 amb la novel·la La forja de Lessera i a la qual van seguir Noverint Universi (1999) i La creu de Cabrera (2002), amb la publicació de Parlaràs de mi (2007) abandona la novel·la històrica per adoptar un nou registre que ell qualifica com a crítica a una societat que no el satisfà i que jo, personalment, definiria com a gènere negre dins de la millor tradició nord-americana. Entremig ha publicat el recull de contes L’altra mirada en Brosquil Edicions (2006), vuit històries on darrere dels fets més quotidians s’oculten aspectes inesperats que obliguen a mirar-s’ho tot de nou amb uns ulls diferents.
Joan Andrés Sorribes, en Parlaràs de mi (Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt 2006, editada també per Brosquil Edicions), proposa al lector el muntatge d’un gran puzle, cada peça li vindrà donada per la mirada d’un personatge diferent, ja que la realitat és sempre plural. A mesura que el lector va unint les peces anirà descobrint una societat provinciana on la classe dominant no té escrúpols ètics o morals per tal de convertir tot allò que toca en un negoci lucratiu, una classe corrupta que de valors només coneix el dels diners i el poder que es pot comprar amb ells; així com s’interrelacionen individus de diferents extraccions socials i com sobreviuen entre nosaltres els diferents grups humans provinents de l’emigració.
Al mateix temps entrarem en la trama del relat d’uns fets que acabaran amb l’assassinat d’un del protagonistes.
Parlaràs de mi és una novel·la coral la força de la qual està per una banda en la veu dels personatges i després en la història personal que cadascú arrossega, una història que de vegades ens narren i que en altres s’insinua darrere del seu silenci.
És un llibre ambiciós i valent, ja que la societat que retrata li és molt pròxima a l’autor i bona part dels elements són recognoscibles per a qualsevol ciutadà mínimament informat.
Joan Andrés Sorribes era conscient a l’hora d’escriure aquesta novel·la que li calia posar tota la carn en la graella per a poder-se llevar de damunt l’etiqueta d’autor de novel·la històrica, i vist el resultat ho ha aconseguit.