dimecres, 31 de desembre del 2008

BERLÍN EN LA MIRADA DE PASQUAL MAS

Pasqual Mas i Usó un dia de l’any 2004 es va posar les esportives, els texans i una samarreta, es va penjar la càmera fotogràfica al coll i acompanyat de la seua inseparable companya, Lola Torres, es va decidir a donar una volta per Berlín. Després, a Almassora, assegut al seu estudi, havent digerit el viatge, ens ha relatat amb un llenguatge senzill, de vegades col·loquial, la seua experiència, i ara, finals del 2008, l’ha publicada a la col·lecció Mnemosine (memòries, biografies, viatges, estudis) de l’editorial Emboscall de Vic sota el títol Ecos de Berlín.
L’amic i escriptor Pasqual Mas, quan viatja, encara que duga la maleta buida, porta sempre amb ell el bagatge cultural que ha anat adquirint al llarg dels anys a través dels seus viatges per l’interior dels llibres, dels teatres, dels cinemes, de les sales d’exposició i museus, però també a través d’un gran nombre de geografies (Pasqual, et resta algun continent per trepitjar?). El viatge per aquest escriptor tot terreny és una menja exquisida per a nodrir l’esperit. Pasqual passeja per Berlín amb tot aquest bagatge que li serveix per a entendre aquesta ciutat que no debades és el cor d’Europa, els ecos que sent són els de totes les veus (artistes, intel·lectuals...) que li serveixen per a construir el puzle de l’ànima berlinesa, de l’ànima alemanya i fins i tot de l’ànima europea.
Hi ha un tema transversal en tot el llibre, que també és transversal en tota la seua obra, la guerra. A Ecos de Berlín Pasqual se centra en la Segona Guerra Mundial i les conseqüències que aquesta produí a la ciutat de Berlín. La història es pot oblidar però amb una mica d’atenció podrem sentir com batega sota les llambordes. Visita museus, estadis olímpics, passeja per jardins, menja en diversos tipus de locals (en un, fins i tot, venen cotxes), va amunt i avall a peu, en autobús, en metro, ens parla de la fauna humana amb la qual ensopega, descobreix en el paviment dels carrers les cicatrius del mur, reflexiona sobre tot allò que veu i sent i quan s’asseu i descansa encara li resten forces per a fer una escapada cap al seu interior i en un to reflexiu parlar-nos de la seua relació amb la literatura com a lector i com a escriptor i què el va motivar a escriure alguns dels seus llibres i la seua vida entre la gent de la faràndula.
Ecos de Berlín és un llibre amb una prosa àgil, amena, plena de referències culturals, que li afegeix un assequible to didàctic. Un llibre que ens descobreix una ciutat en l’esguard d’un bon escriptor.