dijous, 7 d’abril del 2016

L'AMOR FORA DE MAPA (EL DISC)




L’amor fora del mapa (Sembra Llibres, 2016) és la nova novel·la del sabadellenc Roc Casagran, un relat que va més enllà del triangle amorós. El protagonista, Llull, subratlla allò que ens transmet emprant la prosa amb tot un seguit de poemes que ens parlen dels seus desitjos i les seues pors més íntimes. Amb aquest material en les mans, els valencians Mireia Vives i Borja Penalba s’han embarcat en una aventura musical que navega entre el cant i la rapsòdia. Una aventura que ha donat com a resultat un treball discogràfic amb el mateix títol, L’amor fora del mapa (Mésdemil, 2016).
Es tracta d’un viatge musical a través de ritmes com ara el bolero, el jazz, el rock, la cançó o les melodies pop, que ha comptat amb la complicitat de músics de la talla de Pau Chàfer, Fèlix Castells, Carles Alonso, les vocalistes Sandra Aragó i Berta Iñiguez i els rapsodes Francesc Anyó i el mateix Roc Casagran. També és un viatge fonètic dins de la nostra llengua, ja que podem escoltar els poemes en la varietat occidental i oriental, segons qui els diga.

El fet que aquest treball discogràfic aparega al mateix temps que el llibre aconseguix trencar fronteres invisibles entre diversos camps de la creació, invisibles però no per això menys sòlides. Així s’aconseguix saltar per damunt del text imprés tot donant-li a l’obra de Roc Casagran una nova dimensió. Per a fer-ho possible, s’ha comptat amb la generositat i solidaritat de tots els participants, així com de les dues empreses editorials, Sembra Llibres i Mésdemil, i de mecenes com ara Lluís Planes, un empresari que sempre acabem trobant darrere dels projectes musicals més interessant que es produïxen al País Valencià.
La música ha estat a càrrec de Mireia Vives, una dona amb unes magnífiques qualitats vocals i interpretatives, i Borja Penalba, un dels músics valencians més inquiets i creatius, qui també s’ha encarregat dels arranjaments i la producció.
Si abans he afirmat que el disc és un viatge musical, he d’afegir que també ho ha estat a l’hora de la seua gravació, ja que aquesta s’ha fet en diversos estudis sense que tant de moviment haja ressentit el producte final.
La novel·la de Roc Casagran, on estant inscrits els poemes, és un viatge a través dels sentiments, del temps i de l’espai físic. Un viatge commovedor l’essència del qual, tant Mireia com Borja, han sabut captar i transmetre amb força, ofici i sensibilitat.

Tant el llibre com el cedé funcionen independentment l’un de l’altre, ara, si se’m permet dir-ho, jo personalment sóc partidari de gaudir-los junts, d’aquesta manera entrarem en una dimensió en la qual bona part dels nostres sentits gaudiran d’un producte amb una gran càrrega de profunditat emotiva.