diumenge, 25 de desembre del 2016

"LOW-COST"



El castellonenc Miquel Torres acaba de publicar en la col·lecció Jàssena de l’editorial de la ciutat de València Llibres de la Drassana el que és el seu tercer llibre de relats: Low-cost.
Low-cost, un terme al qual ens hem acostumat les darreres dècades, que ve lligat a un tipus concret d’ofertes de cost baix, preus reduïts i assequibles, aplicar-lo a la literatura la veritat és que fa una mica de por, ja que són massa els títols amb els quals ens trobem en les prestatgeries de les llibreries on el cost i la qualitat de la producció literària són baixos per no dir minsos. No és el cas d’aquest llibre, un volum amb el qual l’autor s’ha emprat a fons en inventiva i imaginació.
Miquel Torres, com una part important dels narradors valencians de les darreres generacions, s’ha deixat seduir per allò que anomenem el conte breu i el microconte, un subgènere aquest darrer transversal on l’extensió, la condensació narrativa i l’estalvi de recursos s’han de saber gestionar per tal d’impactar el lector amb força i intel·ligència.
Conscient que un llibre d’aquestes característiques es pot convertir en un cul de sac, Miquel Torres ha organitzat i dividit els trenta-sis relats que el conformen en quatre apartats, Promiscuïtat, Dejà Vu, Cròniques i Visitants. Apartats que podrien haver acabat creant quatre llibres diferents, ja que en cadascun d’ells ha aplegat els contes per temàtiques. Així, trobem textos que ens parlen d’un realisme brut, canalla, en els quals la nit, l’alcohol i el desig són protagonistes, com ara en Promiscuïtat, textos que enquadraríem dins del gènere fantàstic, com ara en Visitants, o relats que tenen en la recuperació de la memòria el seu eix i motiu, com ara en Cròniques.


Miquel Torres es mostra com un narrador versàtil, agosarat, obert, amb ganes d’explorar i que domina la forma i el contingut. El seu és un constant exercici d’estil, un exercici del qual se n’ix amb bona nota.
En Low-cost el lector trobarà textos realment brillants i un autor que pretén sorprendre’l i atrapar-lo en cada relat. Deixar-lo indiferent seria per a Torres un fracàs.