dimecres, 18 de març del 2009

EL CARRER DELS BONSAIS (Microcontes)

(Dibuix Miquel Albarracín, 1987)


UN MÓN IMPERFECTE



Al dement del barri l’atreia tant la novel·la i, en especial, l’obra narrativa de Llorenç de Villalonga, que a la fi va decidir convertir-se en un dels seus personatges. Amb el pas del temps confonia Pouet amb els carrers de Palma, la Calderona amb els boscos de Bearn, la veïna del dinou amb dona Obdúlia de Montcada, el propietari del Bar de la Cantonada amb don Toni de Bearn i el fuster amb el periodista Hèctor Barrera. Però alguna cosa grinyolava en el seu món, i no sabia què era, preguntava als seus veïns, uns individus amb escassa cultura literària, i ningú no sabia respondre-li.



****


EL SOLITARI


Durant una època va viure al carrer dels Bonsais un estrany personatge. Va arribar un bon dia com un nàufrag a la platja de Pouet. Depauperat i deshidratat, l’ajuntament es féu càrrec d’ell.
Es relacionava amb molt poca gent, era solitari i taciturn. A través de l’escriptor de novel·les barates vaig saber que provenia d’un illot de la Mediterrània anomenat illa Flaubert, i que vivia amb una única obsessió, aturar el pas del temps, enganyar la vellesa i la mort.
Un bon dia va desaparéixer. Setmanes més tard algú va dir que havien trobat la seua roba en una barca a uns quilòmetres mar endins.
Potser ho haja aconseguit.
(Publicats dins del llibre El carrer dels Bonsais -Publicacions de l'Ajuntament de Catarroja, col·lecció Literària Joan Escrivà, núm. 14, Catarroja, 2000- amb el qual vaig obtindre el Premi Benvingut Oliver de Narrativa, 1999)