divendres, 30 d’octubre del 2015

LA VIDA COM UN CARROUSEL


L’editorial de la Ribera Alta Sembra Llibres ens fa una proposta literària d’allò més interessant amb l’edició del llibre Carroussel, on ha estat encarregada d’acomboiar cinc dels millors novel·listes catalans del moment, Josep Maria Fonalleras, Imma Monsó, Marta Rojals, Francesc Serés i Màrius Serra, perquè cadascun escriga un petit text teatral la trama del qual transcorre en l’interior d’un cotxe.
Cinc peces teatrals àgils que el lector llegirà com si foren cinc relats, uns relats que ens parlen de la vida i de la mort, del gust de la venjança, del cinisme, de la hipocresia, dels colps de timó inesperats que en un moment determinat pot donar la vida, i una mirada crítica, aparentment absurda i carregada d’humor negre, sobre una ciutat pensada per a ser punt de destinació turística en detriment de la qualitat de vida dels seus ciutadans.
El cotxe simbolitza en l’obra molt més que un simple mitjà de transport. La seua aparició va canviar el disseny de les nostres ciutats, de la geografia del país. Dalt del cotxe passem una part important de les nostres vides, ens comuniquem, ens aïllem, ens enfandem, ens informem, escoltem música, veiem cinema, fins i tot mengem i fem l’amor i alguns arriben a nàixer i a altres els provoca la desgràcia o la mort. El cotxe és una prolongació de nosaltres, com en un altre temps fou el cavall que convertí l’ésser humà en una mena de centaure. De fet, i des de fa quasi un segle, som centaures mecanitzats.
Partint d’aquesta base, cadascun dels cinc autors, utilitzant o bé el diàleg o el monòleg, ens oferix una escena que no és sinó un relat els protagonistes del qual han decidit deixar de banda la veu narrativa i explicar-nos la seua història sense intermediaris.
Cada escena és filla del seu autor i de les seues dèries. Un autor que ens oferix alguna peça interessant de la fauna existent darrere dels volants dels automòbils que transiten per les nostres ciutats.
Hi ha qui és víctima de la incontinència verbal, una incontinència que oculta, sens dubte, una gran soledat. Hi ha qui ha construït una relació de domini i aquesta ha anat covant en l’altre membre de la parella un odi que el portarà a idear una venjança cruel. Hi ha qui es morirà i no se’n donarà ni compte i haurà de lluitar per acceptar-ho. Hi ha qui oferix els seus productes davant d’un semàfor i hi ha qui els compra. I fins i tot hi ha qui usa la hipnosi com una arma de defensa contra un món amb unes regles estúpides.
Al voltant del carrousel que conformen els cinc textos giren l’amor i el desamor, la vida i la mort, la frustració i la soledat.

Estem davant d’un llibre amé on els seus cinc autors no renuncien en cap moment a sorprendre i sacsejar la consciència dels lectors.