dijous, 6 de desembre del 2018

EL REBOST PERFECTE





Al llarg de la seua vida, ma mare ha estat una dona sense les qualitats més bàsiques per a ser una bona cuinera, el meu pare no s’acostava als fogons ni portant-lo lligat amb una corda, però sort que teníem la meua àvia. Jo, com a comensal, sóc el que es diu un perepunyetes. No saben vostés la quantitat de sopars i dinars socials en què he acabat matant la gana amb un tros de pa amb oli. Em vaig veure forçat a aprendre a cuinar per a poder menjar al meu gust. Sóc un cuiner discret i irregular a qui li agrada estar sol a la cuina i sense pressions de cap tipus.
L’escriptor de Borriana Joan Garí ha tingut més sort que no jo, la seua mare fou una magnífica cuinera que no sols el va alimentar i li va educar el gust, sinó que també va acabar inspirant-li el llibre La memòria del sabor. Joan Garí és un home a qui li agrada gaudir del millor que ens pot oferir la vida, un bon plat, un bon vi, un bon licor, un bon cigar, un bon viatge, un bon llibre...
En La memòria del sabor hi ha el capítol Menjar fora de casa, on, no sé si d’una manera conscient o inconscient, Garí ens informa que tard o d’hora escriurà un llibre com El rebost imperfecte. La cuina de Miquel Barrera (Onada edicions, 2018).
Però qui és Miquel Barrera? Barrera, junt amb Ricard Camarena i Quique Dacosta (als quals dedica un apartat del llibre), és un dels millors cuiners del País Valencià. Un home de la Vall d’Alba (Plana Alta), profundament arrelat a les comarques del nord del País Valencià i coneixedor dels productes de qualitat que oferixen el mar, el camp i el bosc de l’espai on habita i que ha acabat convertint en el rebost de la seua cuina. Una rebost per a una cuina saborosa, diversa, pròxima, saludable i amb arrels en la tradició local.
Joan Garí no ha volgut només oferir al lector un retrat del cuiner en el seu lloc de treball, ha volgut anar més enllà, situant-lo com una de les darreres baules de la llarga tradició culinària valenciana. Després el col·loca en un espai, en un temps, en una família, ens explica com s’interessa per la cuina i els productes amb els quals acabarà treballant, productes de qualitat i de proximitat, a través dels quals coneixerem el territori, un espai geogràfic amb una gran varietat d’ecosistemes on un individu sensible i creatiu, amb les idees clares com Barrera, ha treballat fins aconseguir uns plats magnífics. Del rebost passarem a la cuina per a tot seguit regalar-nos divuit receptes suculentes.
Onada edicions és una de les poques editorials valencianes que compta en el seu catàleg amb diverses col·leccions dedicades a la cuina. Es tracta de volums ben editats que recullen la varietat de la cuina de les comarques del nord del País Valencià i del sud de Catalunya. El rebost imperfecte, que obri la col·lecció La Teca Maior, està excel·lentment editat. Els textos de Joan Garí a més van acompanyats per les fotografies a color de Ramon Usó.
La prosa de Joan Garí és ací més suggerent i sensual que mai, bascula entre la crònica periodística i l’assaig. Garí no és un escriptor a qui li agrade quedar-se en la superfície, és un radical, un individu que busca l’origen de les coses, saber la seua evolució al llarg del temps, contrastar la seua visió amb la d’altres autors que l’han precedit, citar-los si cal, assaborir-ho tot, prendre’s el temps necessari per a la reflexió i després contar-ho, d’una manera intel·ligent i brillant.
Bona lectura, bona cuina.