diumenge, 1 de juliol del 2012

EL MERCADER O LA HISTÒRIA D'UN EMPRENEDOR



“Jaume Miravall i la seua esposa Elvira, un matrimoni jove de Reus, s’instal·len en companyia de la germana de la dona a la ciutat de Barcelona, són pobres però tenen moltes il·lusions, idees i un munt de projectes...” Podríem estar parlant de la Barcelona del segle xix o del xx, quan la gent es traslladava a la ciutat a la recerca de faena i una oportunitat per agafar l’ascensor social que els poguera traure de la misèria. Però no, estem en ple segle xiv i la lluita per sobreviure és ferotge, tot i que la ciutat és el centre comercial de la Corona d’Aragó. Barcelona, llevat d’algun període dramàtic de la seua història, ha estat una ciutat on qui, amb intel·ligència i valentia ha buscat una oportunitat, l’ha pogut trobar, una ciutat amb un pol d’atracció important per als emprenedors com ara Jaume Miravall, el protagonista de la novel·la El Mercader, de Coia Valls (Ediciones B, Barcelona, 2012), un home lúcid, amb una gran capacitat per a seduir i convéncer i amb noves idees sobre el comerç.
La lluita i l’esforç titànic dels protagonistes per aconseguir les seues ambicions, el seu tarannà, a pesar dels colps baixos, quasi indestructible; els vincles invisibles d’amistat que són capaços de crear tot oferint als qui no han tingut mai res un lloc al món; la força immensa de l’amor, capaç de sobreviure al pas del temps, i el triangle que aquest crea i en el qual es veuen atrapats els protagonistes, un triangle que els fa patir, però que alhora els dóna un nou fill a Jaume i a Elvira i una primera oportunitat a ell per aconseguir credibilitat social són alguns dels eixos sobre els quals es mou la novel·la.
Però no tot són flors i violes, la ciutat també està plena de perdedors i de derrotats, de misèria, de maldat i de superstició. Coia Valls ens farà visitar les barriades més pobres, ens presentarà individus d’una gran vilesa i ens farà ser espectadors d’alguns espectacles de gran crueltat.
A través de la família Miravall el lector assistirà a la recomposició d’un període històric d’una gran importància. Els escenaris i accions no queden emmarcats dins del terme municipal de Barcelona, amb els Miravall travessarem la Mediterrània fins la mítica Alexandria, anirem a Tortosa i a Reus i fins i tot veurem com ha quedat el paisatge físic i humà de l’Horta de València després d’una impressionant riuada.
El Mercader és un homenatge a la Barcelona emprenedora i solidària, a la Barcelona capaç d’acollir els nouvinguts i alhora oferir-los un espai per a l’esperança. És un homenatge a aquells que l’ambició no els torna cecs i són capaços de compartir l’èxit i la riquesa que els envolten. Un llibre interessant, àgil, on Coia demostra la seua gran capacitat per a recrear espais i construir personatges.