dilluns, 28 de juliol del 2014

NOVEMBRE ELÈCTRIC O LA SEQÜÈNCIA D'UN SOMRIURE


El cantautor d’Algemesí Yeray Calvo, a qui ja havíem tingut l’oportunitat d’escoltar en l’espectacle Trèmolo de tardor, on junt amb el poeta Hèctor Serra ens oferia un recital de poesia i cançó, ha format amb dos músics madrilenys, el baix Rodri Domínguez i el bateria Sergio López, la banda Novembre elèctric, la qual ens oferix ara el seu primer treball discogràfic, Intacte.
Intacte recull un total de deu cançons, huit de les quals cantades en valencià i dues en castellà. Es tracta d’un disc amb un alt voltatge de sentiments i emocions, interpretat per la veu càlida de Yeray Calvo, que a més s’ocupa de les guitarres i dels teclats.
Deu cançons, com deu instantànies, on intenten capturar les diverses etapes de les relacions personals, els sentiments i les emocions que estan a flor de pell i les que resten ocultes sota la cuirassa que els procura un somriure irònic; i ho fan des de la certesa que res no és per a sempre, sabedors de la fragilitat del viure i també de l’amor, l’amor que pensem que potser és dur i resistent com el diamant però que només és una pedra trencadissa que cal tractar amb cura perquè un gest o una paraula el pot destruir. Hi ha un element també molt important en les seues cançons: l’esperança, de fet l’amor, l’amistat, la música, la poesia i la vida no serien possibles o amables sense una bona dosi d’esperança.
La veu dolça, càlida, de Yeray Calvo i els arranjaments musicals de les seues cançons creen una atmosfera carregada de lirisme, de pau, de tranquil·litat.
Intacte és un disc per a escoltar assossegadament per tal d’assaborir amb intensitat cada nota, cada paraula, i en alguns moments, com ara en la cançó Ruinas, recomanaria deixar-se dur pel ritme i ballar, ballar oblidant-se del pas del temps i somniar que els enderrocs del passat es recomponen i que la cloenda és la inauguració d’una nova aventura.
Pop rock alternatiu, tractat amb cura, amb exquisidesa, on el músic és també artesà del detall. En els petits detalls es troben els secrets més ben guardats de la poesia, de les relacions de parella, de la música. Detalls sonors com els que podem trobar en la cançó Mai és per a sempre, que com les espècies li donen a una menja un toc força especial.
Novembre elèctric és un projecte que naix amb una voluntat de normalitat cultural i lingüística en un Estat al qual majoritàriament li costa acceptar les diferències, pretenen no tancar-se en un mercat en concret, en un principi defugen les barricades, els cants de combat, les lletres de les seues cançons són marcadament intimistes, parlen dels grans temes universals, l’amor, l’amistat...