dilluns, 31 d’octubre del 2016

‘OH. GERMANES!’


Gener és una de les bandes de pop-rock valencianes més interessants de l’actual panorama musical. Una banda creativa que no es deixa arrossegar pels sons que imposen les modes del moment.
Carles Chiner, alma mater i fundador del grup, ha sabut crear un so amb un segell personal producte de la barreja intel·ligent de diferents gèneres musicals d’arrel anglosaxona, i els fa confluir en cançons pop. L’aparició l’any 2014 en el segell Mésdemil del seu primer treball discogràfic, El temps del llop, en el qual Carles s’encarregava de la composició i la interpretació vocal i instrumental de tots els temes, va sorprendre propis i estranys per la seua qualitat, sensibilitat i la maduresa interpretativa.
Conformada la banda i presentat el treball en públic, Gener ens va demostrar que en directe eren tan sòlids i sorprenents com a l’estudi. El seu directe és impressionant, no sacrifiquen la qualitat a canvi d’electricitat bronca i rítmica que només invita al salt adrenalític i al crit esgargamellat.
Carles Chiner, a més de bon músic i compositor, és un cantant amb una veu personal, educada i amb una potència i una riquesa de registre gens menyspreable.


Mentre que en El temps del llop Chiner havia treballat quasi sol agafant elements del rock, del blues i fins i tot del country amanint-los amb sonoritats mediterrànies, en el seu segon treball, Oh, germanes! (Mésdemil, 2016), enregistrat en directe a Paco Lobo estudios de Cádiz, ha treballat amb els quatre membres que conformen actualment Gener: Pasqual Rodrigo, Enric Alepuz, Vicent Todolí i Cèsar Castillo. Junts han decidit reinventar el so de la banda tot explorant altres geografies musicals sense deixar el pop-rock intens, ubèrrim, que practiquen. Aquests territoris són la nova psicodèlia i el soul. Treballant més encara les harmonies vocals i traient-li més suc a la veu de Chiner. Totes les cançons tornen a ser d’aquest, però els arranjaments han estat una faena col·lectiva de la banda. Als cors participen les membres del grup teatral Las reinas magas, format per les dues germanes de Carles Chiner, Paloma i Maria i  Ana Conca i María José Peris.
Oh, germanes! el conformen onze cançons, alguna de les quals dedicades a escriptors com ara Ray Bradbury o Sylvia Plath, o cantants com Nina Simone.


Les lletres estan cuidades i tenen una gran càrrega lírica: “Digues per què / hui els meus versos / travessen els fulls / mare de totes les coses ocultes als ulls / dóna’m la mà / caminem amb la lluna”. Lletres amb missatge però sense envair el camp dels cantautors.
Gener ens parla dels homes i de les dones, de la manera que tenen d’entendre la vida, de veure el món i de relacionar-se entre ells, les imposicions sobre la feminitat d’una societat patriarcal, la lluita de sexes... “Les dones –com l’oceà– sabeu el misteri. Els homes només anem, només anem, només anem nadant”. També ens parlen, des d’una òptica pacifista, de la guerra i d’aquells que viuen d’elles, del somni dels emigrants...
Oh, germanes! consolida una de les bandes més interessants de la segona meitat de la dècada. Una banda que es mereix no sols ser escoltada, sinó seguida amb interés per tots aquells que estimen la música popular.