dissabte, 19 de novembre del 2011

EL CARRER DELS BONSAIS


No sé sap en quin precís moment
         No sé sap en quin moment precís de la concepció o de la gestació va passar, els especialistes consultats no s’arribaren a posar mai d’acord. Alguns veïns afirmen que fou durant l’acte sexual, altres diuen que fou culpa d’aquells matins en què sa mare nua i eixarrancada prenia el sol a la terrassa de casa. La realitat és que amb certesa no se sap. El que sí que tothom pot constatar és que aquell fet va marcar Rafel de per vida.
         Malgrat les molèsties que li produïa, sobretot a partir de la primavera i fins a meitat de tardor, Rafel se sabia diferent i això li agradava. En una societat de masses, la diferència –malgrat els intolerants– i l’originalitat estan molt valorades.
       Des de menut –concretament des d’una vesprada en què era en classe de llenguatge i el mestre els parlava de refranys–, s’havia adonat que a més d’original era un transgressor.
         De major, després d’haver finalitzat la carrera de filosofia i lletres i d’haver assaborit, com tants altres llicenciats, l’amarg sabor de l’atur, va decidir traure-li partida a la seua originalitat i es va posar a treballar en un cabaret fent un número espectacular amb un màgic.
         Més endavant es va adonar que allò era poc per a ell i decidí canviar d’imatge i convertir-se en un artista d’avantguarda.
         Els seus happenings eren inigualables i aviat li caigueren contractes televisius que el feren famós i ric.
         Però, malgrat tot, els seus pares –els quals fins a última hora visqueren al carrer dels Bonsais i ara ho fan en un dels carrers del barri dels Arbustos– se solen preguntar en quin moment de la seua concepció i gestació fou quan una o diverses mosques posaren larves dins del cos del seu fillet barrejant l'adn humà amb el dels maleïts insectes.


(Publicat dins del llibre El carrer dels Bonsais -Publicacions de l'Ajuntament de Catarroja, col·lecció Literària Joan Escrivà, núm. 14, Catarroja, 2000- amb el qual vaig obtindre el Premi Benvingut Oliver de Narrativa, 1999)
PODEU LLEGIR UN INTERESSANT ARTICLE D'AGUSTÍ PEIRÓ SOBRE EL LLIBRE EL CARRER DELS BONSAIS CLICANT ACÍ