dimarts, 21 de gener del 2014

RAFA XAMBÓ S'ATREVIX AMB SHAKESPEARE


La darrera vegada que vaig saber de l’encontre d’interessos creatius entre el poeta i traductor lleidatà Txema Martínez Inglès i el cantautor d’Algemesí Rafa Xambó fou amb les cançons Dedicat i Bales incloses en el disc Cançons de la memòria trista. La primera, amb sonoritats llatines, i la segona amb un so urbà que em recordava d’alguna manera el novaiorquès Lou Reed. A les cançons de Xambó els passa això, que encara que és hereu directe de la nova o novíssima cançó, hi trobem vestigis de músiques de diferent origen unides per una veu molt personal.
Ara, de nou Txema Martínez i Rafa Xambó tornen a confluir en un projecte musical, un projecte que té com a protagonista, novament, la poesia. El darrer any la poesia i, en concret, la de Vicent Andrés Estellés ha estat la protagonista en el panorama musical valencià, on ha arribat fins i tot a crear una certa inflació. Beneïda inflació!
El tàndem Xambó-Martínez fa una aposta gens habitual entre els nostres músics, amb dotze sonets de William Shakespeare traslladats a la nostra llengua amb eficàcia, intel·ligència i sensibilitat per Martínez, sota el títol T’estimo tant. Sonets de Shakespeare (Comboi records).
Dels dotze sonets, quatre estan magníficament recitats amb un fons musical compost pel pianista Salva Vàzquez (Sonets 128 i 144) i el violoncel·lista Matthieu Saglio (Sonets 23, 147), dos dels músics que acompanyen Xambó al llarg de tot el disc. La resta són cançons la música de les quals ha estat composta per Rafa Xambó.
Xambó ens oferix de bell nou un disc acústic, encara recorde i de tant en tant gaudisc del seu 7 acústics, en el qual s’acompanya per la seua guitarra, el piano de Vàzquez, el violoncel de Saglio i en els sonets 75 i 119 per la guitarra de Carles Carrasco.
Al llarg de tot el treball ens brinda sonoritats de diferents orígens, algunes properes a la cançó francesa o italiana, altres a la diverses músiques nord-americanes, sobretot del jazz. Escoltant T’estimo tant. Sonets de Shakespeare he trobat un Rafa Xambó més sòlid que mai, en alguns moments brillant, sempre conscient de la gran responsabilitat que ha adquirit només per treballar amb els textos d’un clàssic universal com és Shakespeare. També l’he trobat més segur davant del micròfon i en alguns moments agosarat, com en l’arriscada cançó sobre el sonet 127. També més madur i musicalment ben acompanyat.
T’estimo tant. Sonets de Shakespeare ha estat gravat a València als estudis de Comboi Records i ha comptat amb la col·laboració postmortem d’Andreu Alfaro, els hereus del qual han cedit un dels seus dibuixos per a il·lustrar la portada.
Una joia poeticomusical per a immenses minories, una manera diferent per als qui temen tant als llibres de poesia d’acostar-se als sonets d’un monstre de les lletres. Un luxe cultural per a un país que està a un pas de la suspensió de pagaments, immers en una crisi econòmica i de valors, on els atacs castiguen amb constància i perseverança obscena la seua llengua i cultura. Una resposta a les agressions culta, elegant, universal, magnífica, d’un home que no tem la lluita cos a cos contra la immoralitat i que ha estat lluitant des de les barricades de la paraula contra aquells que neguen el diàleg democràtic.
Un gaudi per als sentits que no podem deixar passar.