dilluns, 27 d’abril del 2009

CONCERT DE PEP GIMENO, EL BOTIFARRA

(Pep Gimeno"El Botifarra" i la seua Rondalla dalt de l'escenari del Centre Cultural de Massamagrell)

El diumenge 26 d’abril vaig assistir per primera vegada a un concert de Pep Gimeno «el Botifarra». El xativí, acompanyat de la seua rondalla, havia aconseguit durant dos dies seguits omplir l’auditori del Centre Cultural de Massamagrell, i en aquests temps que corren, en un país com el nostre, cantant en valencià, i cançó tradicional valenciana, això és tota una proesa. Encara que segons el meu parer té una explicació: Pep «el Botifarra» és un home que sap transmetre i contagiar al públic la seua passió pel cant tradicional valencià.
Estem acostumats a vedets cantant en playback, a cantants que pareixen més paons reials unflats de vanitat i de màrqueting que músics, i quan veiem un home honest, un músic honrat dalt de l’escenari, que respira autenticitat pels quatre costats, ens quedem sobtats i alhora encisats.
«El Botifarra» té una veu que s'adapta amb versatilitat a qualsevol modalitat del cant valencià, igual dona una malguenya que una havanera. Quan creus que la seua veu ha arribat a un sostre et sorprén amb un nou xorro de veu que s’alça sobre el primer.
La seua saviesa popular, disfressada de modèstia, el convertix, dalt de l’escenari, en un vertader showman, meitat cantant meitat rondallaire, que ens va contant anècdotes, dites, refranys que complementen i enriquixen l’espectacle, retornant al poble que mig se n’ha oblidat una part del patrimoni cultural que ha anat perdent.
«El Botifarra» és un gran seductor que a través de la paraula viva convertix en còmplice del seu cant el públic, i és capaç, com un mag, d’obrir un parèntesi en el temps de cadascú i fer que les manilles del rellotge avancen emmudides, ja que l’únic que s’ha de sentir és el seu cant i el somriure de satisfacció i de plaer de la gent que l’escolta.

1 comentari:

Francesc Mompó ha dit...

El Botifarra és com aquell producte que anunciaven: Qui el sent repeteix sempre que pot. És un regal de la terra sentir una veu com la de Pep; i si se'l coneix, i poguera ser, encara és millor persona.