dilluns, 8 de febrer del 2010

UNA MASCOTA ESPECIAL

La mascota que no existia (Il·lustracions d'Antoni Laveda. Col·lecció el Micalet Galàctic, núm. 142. Sèrie roja. Edicions Bromera, Alzira, 2009) és el llibre amb el qual l’escriptora de Simat de la Valldigna Lourdes Boïgues va obtindre el Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre 2008. David, el protagonista d’aquesta novel·la, que l’editor recomana a lectors a partir dels deu anys, és un xiquet a qui van abandonar els seus pares i que viu amb la seua àvia i el seu oncle. És un xiquet solitari, que no té més amics que una xiqueta d’origen xinés anomenada Magnòlia. Però David té dos grans desitjos, el primer que sa mare torne al seu costat, el segon tindre una mascota. Tots dos pareixen un somni impossible d’aconseguir, ja que de la seua mare no tenen cap notícia, mentre que el segon l’impossibilita una greu al·lèrgia als animals del seu oncle.

Un dia troba en el terra del parc un ocellet caigut del niu. El recull, el cuida i l’alimenta en secret durant unes setmanes amb l’ajuda de la seua amiga. El pollet creix molt de pressa i prompte s’adonen que no és una au, sinó un grifó, un animal mitològic amb cap d’àguila i cos de lleó.
Una nit el grifó, d’una manera instintiva, portarà els nostres amics al món dels animals imaginaris on ell es retrobarà amb la seua família. Després d’unes quantes aventures, David, amb l’ajuda de la seua amiga i d’un drac xinés, tindrà l’oportunitat de demanar-li a un unicorn dos desitjos.
Aquesta és una narració en la qual, partint d’una realitat d’allò més quotidiana, l’autora ens projecta amb versemblança al món de la fantasia. Una història imaginativa, ben construïda, amb una prosa fluida, amena, que atrapa el lector des de les primeres pàgines i el porta fins el final d’una manera còmoda i alhora entretinguda. Un llibre que també recomane a lectors adults que encara coven en el seu interior l’esperit del xiquet que foren.
He seguit d’una manera o altra la trajectòria de Lourdes Boïgues fins i tot des d’abans de publicar el seu primer llibre i, la veritat siga dita, és una autora que ha anat creixent i millorant amb cada nou lliurament.