dimarts, 13 d’octubre del 2009

L'HEREU DELS TRETZE

Els Tretze és el malnom que reben els membres d’una família de Xàtiva que conserven bona part de la tradició, de la saviesa i de la cultura popular de la comarca de la Costera, tot aplicant-la en el seu dia a dia.
Els anomenen els Tretze perquè tretze foren els fills d’un matrimoni xativí avantpassat seu; però el temps, els accidents i alguns esdeveniments històrics han fet minvar la família fins quedar-ne quatre membres, una tia àvia, dos oncles avis i el fill orfe d’una neboda.
La trobada de la colla A colp de pedal que és de visita cultural a Xàtiva amb els tres membres de major edat de la família i la posterior recerca del més menut per diversos indrets servixen a Toni Cucarella per a fer als lectors de guia en un veloç i interessant recorregut per bona part de la seua comarca, la Costera.
Àngel, el tretze més jove, va deixant per cada lloc que passa un doble enigma amagat que cal resoldre per a poder trobar el lloc on s’oculta el següent. El joc és una cursa trepidant en què amb enginy i intel·ligència cal aconseguir atrapar-lo. Encisat com està per la dinàmica del joc, Àngel no és conscient que es juga part del seu futur en l’aventura, ja que hi ha uns parents llunyans que se’l volen endur lluny de Xàtiva. Si ell se’n va, tots els seus vells parents no li podran transmetre la saviesa que han heretat dels seus avantpassats i l’hereu dels tretze deixarà de ser-ho.
Aquesta és una nova aventura de la colla A colp de pedal creada pel mestre i escriptor Alfred Ramos i que comarca a comarca valenciana diversos escriptors han anat fent seua. Cucarella, amb una prosa destra, àgil, plena en els diàlegs de frases fetes amb pedigrí i agafant-se alguna que altra confiança amb els membres de la colla, a través d’una petita aventura ens mostra una comarca rica, carregada d’història i on es conserva encara bona part del patrimoni de la cultura popular del nostre país.
En acabar de llegir el llibre he tingut la sensació que el missatge de Cucarella es troba en el fet que els més menuts han de ser conscients que són hereus d’una llengua, d’una cultura que durant generacions ha subsistit a través de la transmissió oral de pares a fills, i que no es pot trencar la cadena que ens fa ser qui som.
Com en tota la resta d’aventures de la colla A colp de pedal, L’hereu dels tretze (Abril-Prodidacta) compta amb les excel·lents il·lustracions de Robert Amoraga.