dijous, 1 d’octubre del 2009

SOTA L'ATENTA MIRADA DE JOSEP IGUAL

Retrats de butxaca (Onada edicions, 2006) és un llibre que recull un total de trenta-nou articles en els quals Josep Igual, amb brevetat, eficàcia i creativitat esbossa la instantània de diversos personatges de la política, l’esport, la societat i la cultura.
Fa anys que vinc seguint la trajectòria de Josep Igual, un home armari (i no ho dic només per la seua grandària) amb uns quants calaixos en el seu interior destinats a cadascun dels gèneres que conrea. Poesia, articulisme, novel·la, contes, dietarisme... Aquest home armari, que compta amb una gran capacitat d’observació i de treball, he comprovat com s’ha sabut aliar amb el pas del temps i com en cada nova collita ens ha oferit als lectors uns textos literaris més madurs, més incisius i amb una prosa rica, flexible, suggerent.


En aquests Retrats de butxaca, hereus d’alguna manera dels Retrats de passaport de Josep Pla, trobem un escriptor amb un gran bagatge, que gaudix amb un escriptura transversal, transfronterera pel que fa als gèneres establits, que té cura i mima la seua matèria primera, la llengua, tot modelant-la i dotant-la d’una gran plasticitat.
La majoria dels individus retratats (Joan F. Mira, Carles Santos, Pau Riba, Joan Brossa, Vicent Andrés Estellés, Ovidi Montllor...), ja siga per la seua trajectòria vital o per la importància de la seua obra, tenen per si sols un gran interés, un interés que es veu incrementat per la mirada i la capacitat de convertir-la en literatura de Josep Igual.
Aquest no és un llibre per a lectors de titulars i d’anuncis per paraules, és un llibre per a aquells a qui agrada l’arquitectura de les frases, la pinzellada justa d’un adjectiu.