divendres, 30 de gener del 2009

LA PANTAGRUÈLICA GUERRA DE MIQUEL MIRACLE

La pantagruèlica guerra de Miquel Miracle (Pagès Editors, 2001) és sense cap mena de dubte un dels millors llibres d’humor que he llegit en la darrera dècada. Nel·lo Navarro és el seu autor, un escriptor tan interessant com desconegut, tot i la quantitat de guardons i d’obres publicades que trobem en el seu currículum.
Apassionat per l’univers mític de la seua ciutat i de la seua comarca, a més de ser un gran especialista en la guerra civil espanyola, Navarro ens ofereix en aquesta novel·la una visió diferent del conflicte a través dels diàlegs del vell Miquel Miracle (de malnom per part de pare Tastaolletes i Fartonet per part de mare), una visió allunyada de tòpics, on els personatges toquen de peus a terra i es preocupen més de sobreviure dia a dia que de la grandiloqüència de les ideologies.
Un recull de records passats pel garbell del temps on personatges històrics es mesclen amb imaginaris i la gastronomia popular és reivindicada alhora que convertida quasibé en argument literari.
Un llibre àgil, de lectura amena, amb escenes divertides, amb passatges de sal grossa i altres d’una fina ironia que en un país normal s’haguera convertit en un supervendes i que ací ha passat desapercebut.
Nel·lo Navarro és un home que no es prodiga en els cenacles literaris, encara que siguen virtuals. Fora de la seua ciutat, la Vall d’Uixó, es pot dir que tant la seua obra com la seua pròpia existència són un dels secrets millors guardats de la nostra literatura. Una llàstima, nosaltres ens ho perdem.